2008-08-19

Rapport från en lyckad speedresa till Karpathos

Någongång i februari köpte Tobias Hed & Robert Klang en resa till grekiska Karpathos med en förhoppning om att kunna få segla speed i riktigt bra förhållanden. Nu nyss hemkommna så kan man bara konstatera att alla våra förhoppningar om bra förutsättningar slog in med råge.

På Karpathos finns det i princip 2 ställen att surfa på - chicken bay som passar bra för nybörjare, freestyleåkare och även för dem som vill prova på att speeda lite. Sedan finns det även Devils Bay och det är här som b.la världscuppen i speed avgörs i Augusti varje år.
Här blåser det i princip alltid och förhållandena är givetvis väldigt bra för just speed. De första dagarna vi var på ön kände vi oss något skrämda av den starka vinden samt alla tuffa gubbar som fanns i Devils Bay så vi mjukstartade därför i Chicken Bay. Här bjöds det på tokbyig vind mellan 0-20 m/sek men vattnet var platt som en pannkaka. Den byiga vinden gjorde det dock omöjligt att prestera några längre runder med höga farter, men att segla väldigt fort under kort tid gick alldeles utmärkt. Facit efter 3 dagar i Chicken Bay blev en maxhastighet av 38,5 knop.

Dag 4 och framåt tillbringade vi, stärka av de höga toppfarterna dagarna innan, därför i Devils Bay. Att säga att det blåste mycket var en underdrift och därför fick minsta raceseglet på 5,1 kvadrat luftas varje dag. Toköverriggad och lite skakis gav vi oss ut på "banan" i Devils Bay där storheter som Dunkerbeck och Albeau brukar köra för att trimma in sina prylar. Tobias körde på sin Starboard prototyp som är 50 cm bred och med en 26 cm Tectronics Falcon fena undertill och enligt alla proffs som var på plats så var egentligen både brädan och fenan för stor för förhållandena, men vad fasen gör man om man inte har mindre...
Någon timme senare hade vi kört igenom banan ett antal gången. Man inleder varje runda med att höjdar som en tok upp bakom ett rev för att sedan vända och höjda ett tag till tills man är ca 7 meter från stranden. Då är det dags att falla av och följa stranden och hoppas på att den starka frånlandsvinden ska vara stark nog att få din GPS att snurra på som aldrig förr. Banan avslutas sedan med att man ska försöka tvärstoppa för att inte hamna rakt in i en bergsvägg, därefter tar man en liten paus och kollar in sin GPS innan det är dags att börja om rundan igen.

Resultatet blev till slut att Tobias körde 39,42 knop (73 km/h) som snabbast och gjorde en average på 37,19 knop vilket i skrivande stund gör honom till den 5:e snabbast svensk på GPS-rankingen. Tobias session kan beskådas på http://www.gps-speedsurfing.com/default.as...85&uid=1010
Robert Klang knäckte ett revben och skadade sitt material en smula efter ett fall när han körde 35 knop, dock bet han ihop resten av veckan och lycades trots sina revben och böjda hängselekrok att komma upp i en hastighet av 38,3 (70,9 km/h) knop med en average på 35,85 knop. Robert ligger just nu på 12:e plats på svenska GPS rankingen - http://www.gps-speedsurfing.com/default.aspx?mnu=user&val=35384&uid=1429

Film från vecka kan ni ladda ner på följande länk:
http://www.xantidox.com/media/Karpathos2008_small.avi

Vill ni se hela svenska speedeliten inkl Robert & Tobias "live" så ska ni absolut komma ut till Klagshamn helgen 13-14 september. Då står nämligen klubben som värd för en deltävling i svenska speedcupen och då kommer hela svenska speedeliten vara på plats.

0 comments: