2008-10-30

På Surf-SAFARI & KRO-BESØG i dk med Klagshamn Waveriders

Efter många års diskussioner och sliriga pilsnerkvällar ute vid klubbstugan, och historierna om de våldsamma danske vaskemaskinerna, gör vi nu slag i saken och åker över sundet för att segla i ”riktiga” vågor. En sen torsdagskväll i somras bestämde vi oss (Tobbe, Viktor och jag) för att prognosen trots allt såg lovande ut. Det skulle blåsa 12-14 m/s SV, det perfekta förhållandet för det mytomspunna Liseleje. Japp, nu kör vi. Upp i ottan och lasta den blå SAFARI-Van som Tobbe inhandlat just för sådana här äventyr.


Visst är den rymlig, 5 vågbrädor, 6 bommar, 6 master, 9 segel också tre glada Klagshamnspågar, allt inne i bilen.

Väl över bron och halvvägs in i sjaelland kändes det riktigt gött i magen. Vi närmade oss kusten och här och var kunde man se vindmöllorna snurra med bra fart. Vart skulle första stoppet bli? Vi bestämde oss för att testa söder om storebelts broen, ner bland smågatorna för att nå ut till stranden. Också vipps, rakt framför oss, Korsör windsurfingklubb!! Här måste vi av för att kolla.Jodå, det här ser väl inte så dumt ut.

Efter att lämnat vårt visitkort Klagshamn Waveriders på deras klubbstuga, åkte vi i alla fall vidare längs kusten norrut. På kartan såg det ut att kunna vara ett par bra spots på väg upp emot Liseleje. Så fandt vi den, den offentlig strand i Svallerup. Och nu blåste det bra, riktigt bra. Det regnar lite grann, men vad gör det? Vi skall ju ut i böljorna, riggar upp 5,7:an och inser efter första repan, ett högt hopp följt av en krasch att det här blev nog lite stort. Om igen och nu kör vi 5,0 med bra tryck. Tobbe imponerar med snygga hopp på sina nya Naish Pro wave 85:a. Efter ett par timmars härjande är vi ganska möra alla tre och beslutar oss för att pausa en stund.

Förhållandena är i denna vindriktning väldigt snarlika en riktigt bra dag i Skanör. Hyfsat långt mellan vågorna och fina vågtoppar att både hoppa ut på och surfa gott på vägen in. Trots att det är riktigt kul börjar krafterna tryta och vi riggar ner för dagen.

Nu skall vi bara hitta någon pittoresk vägkrog där vi kan få något gott att äta. Vi har redan bilden klar för oss hur krogen skall se ut. Vi tar sikte mot Liseleje och räknar med att finna ett godt sted att sova på. Det finns inte längre fullt så många vägkrogar som vi hoppats på. Slutligen, lite vid sidan av huvudvägen i Gerlev hittar vi vad vi sökt, en typisk dansk vejkro. Vi svänger in, kollar läget och checkar in. Ganska schyst pris, 500dkk för ett singelrum (är i själva verket ett dubbelrum) inkl morgenmad. Rummen är nybyggda och fräscha. Efter duschen och ett par kalla pilsner sätter vi oss till bords och beställer in gammeldansk, oksemörbrad och allmendelig pilsner. Wow, vilken dag det varit. Mätta, trötta och med lite konvexa skosulor drar vi oss tillbaka. Huvudet på kudden och det är morgon i ett ögonblick.


Efter en stabil frukost kastar vi oss ut i SAFARIN igen.


Gerlev vejkro

Prognosen lovar gott för dagen 15-16 m/s SV och vi tar sikte på Liseleje. Väl framme vid stranden är det en mäktig syn att stå på sanddynorna och blicka ut över det väldiga havet. Med strålande solsken och lifeguards på beachen och den stora stranden får man verkligen känslan av äventyr. Där nere skall vi ut och härja!
Tobbe har som sagt pratat mycket gott om Liseleje och det blir knappast någon besvikelse. Dock hade vi fått höra att ”the locals” bytt strand och numera seglar vid Gilleleje. Hur dum får man bli tycker vi och börjar rigga. På med 5,0:an igen och ut till vaskemaskinerna. Det är mycket kraft i havet och det gäller att ha viss teknik för att ta sig ut mellan vågorna. Det blåser nu ordentligt, kanske 17-18 m/s och det är mäktigt att segla bland så här stora vågor. En bit ut uppskattar vi vågorna till ca 3-4 meter höga. Även här behöver man en annan teknik, i alla fall efter att man fallit i gippen och skall försöka ta sig upp igen. Nere i vågdalen är det i princip vindstilla, när man kommer upp på vågtoppen igen är det ett makalöst tryck.

Med en del sideshore skapas det ganska starka strömmar i vattnet och man får kämpa sig upp snabbt på brädan för att inte driva iväg för långt. Det blir mycket brottning med vågor, utrustning och vind. En och annan kallsup som man dragit i sig blandar vi ut med vår pilsnerlunch, höhö…

Ok, dags för andra halvlek.. ut igen med ny energi. Nu har man kommit in i andra andningen och det flyter lite bättre. Viktor och jag sätter ett och annat hyfsat hopp, det är inte lika lätt i de här förhållandena som man trott. Tobbe dominerar och visar sina färdigheter. Första, andra och på tredje försöket sätter han den… en riktigt snygg bakåt loop!!! Precis som dom stora grabbarna, coolt. Nu vet vi vad vi skall öva på.

Mycket nöjda med dagen riggar vi ner och packar oss vidare. Vi är på väg hemåt sent på eftermiddagen och kör kustvägen för kolla efter fler bra spots för nästa resa. Det är verkligen vackert i det gamle Danmark, här finns ju hur många bra ställe som helst. Innan vi viker av från kustvägen kör vi mot Gilleleje för att kolla om ”the locals” hade klart för sig. Mitt på den lilla byvägen kommer en kille i våtdräkt bärandes på sin utrustning, också en till. Vi är nu nära stranden förstår vi och följer grabbarna med blicken, in på parkeringen. Där står säkert 30 bilar lastade med surfprylar, vi stannar och flyger ut. På en väldigt kort sträcka av vägen mot stranden ser vi havet, OCH…. VARFÖR ”the locals” bytt surfspot. Här är det… de perfekta förhållandena. Långt, ca 20 meter mellan vågorna och så de där perfekta vågtopparna. Gött! Här syns det att killarna och tjejerna för den delen, övat.

Utan att överdriva sätter många av seglarna en framåt loop på varje ben ut. Det här är ögon godis, sugna på att byta om och rigga igen, men alldeles för trötta nöjer vi oss med att beskåda showen.
This is life… det är dagar som dessa som gör timmarna av väntan på stranden värt besväret.

Aloha & på gensyn…Ordförande

0 comments: