2009-05-07

AHD speed challenge på Öland

Vi var nästan ett tiotal SCK-surfare som begav oss iväg till norra Öland den 29:e April för att delta i landskampen mellan Sverige – Holland, tillika en deltävling i världscupen i Speed.
Anders Bringdal var på plats samt några väldigt vassa Holländare som har seglat riktigt fort de senaste året.

Vi hade hyrt in oss i små stugor på Böda camping och när vi kom dit mitt i natten (efter att ha varit nära att krocka både med rådjur och älgar) så var det riktigt kallt, något som vi skåningar inte riktigt var beredda då det var 23 grader och sol här hemma när vi åkte.

Vid skepparmötet dagen efter så sken solen, det var hyggligt varmt och det blåste ca 4 m/s. Efter lite diskussioner så bestämde tävlingsledningen att flytta dagens tävling till Haga Park (strax söder om Ölandsbron) där brisen brukar kicka in varje vår med nästan 100% säkerhet.

Väl på plats på Haga så började de sedvanliga procedurerna med att rigga segel och förbereda alla sina brädor. Vi speedsurfare är kända för att ha mycket prylar så när 45 pers plötsligt riggar vars 3 riggar och skruvar på vars 2 brädor så blir det ganska fullt på stranden snabbt... De som inte hade varit med och tävlat på Haga förr och sett vad detta stället går för hade lite problem att förstå att många av oss riggade våra mindre storlekar även om det var tämligen vindstilla. Vid lunchtid så började det i alla så smått att blåsa för att som mest blåsa runt 17m/s senare på dagen.

Tanken var att vi skulle segla 3 heat på vardera 1 timme med 30 minuters paus mellan varje heat. Med tanke på vindriktningen så behövde vi kryssa upp en bit för att på så sätt segla nära sandrevlarna för att på så vis få så platt vatten som möjligt och då uppnå högsta möjliga hastighet. Varje deltagare har en GPS på armen som mäter b.la hastigheten och just i denna tävling så var det seglarens medelvärdet av de 2 snabbaste 10 sekunders reporna som räknades i varje heat.

Första heatet startade 14.00 och det visade sig att blåsa mer än vad många hade trott, dock var det ruskigt bra förhållanden med hyggligt platt vatten. Man kunde segla väldigt nära sandbanken för att sedan bara släppa iväg på en riktigt djup slör som slutade med att man fick kasta sig i vattnet för att inte köra på en sandrevel ca 800 meter längre bort. Känslan av att segla på knädjupt plattvatten över 35 knop är riktigt häftigt kan jag försäkra =)

Första heatet vann Anders Bringdal med en snitthastighet strax över 39 knop, vi andra kände väl oss en aning ringrostiga samt en aning tagna på sängen då vinden konstant ökade. Väl i andra heatet insåg några att de tappra från Klagshamn att det nog var lika bra att ge upp heatet och bege sig in till stranden och byta utrustning till något som bättre passade förhållandena (det blåset nu strax över 17m/s i byarna). Själv hade jag valt mindre prylar redan från start och hade nu även börjat hitta rätt på trimmet och gjorde en snitttid i andra heatet på strax över 37 knop, vilket gav mig en 11:e plats i heatet. Efter 3 körda heat och totalt sönderblåsta så kom vi då äntligen tillbaka till stranden vid 20.00-tiden på kvällen.

Helt utmattade och hungriga som F-N så var det bara att rigga ner och köra tillbaka 8 mil upp till Böda igen innan det bjöds på pasta för hela gänget. Tror aldrig att mat har smakat så gott som det gjorde just då.

Fortsättningen följer...
TV4s inslag om tävlingen

(Glöm inte bilder och film i artikeln under)

0 comments: